Pic nedir. Pic programlama
Pic Mikrochip firması tarafından geliştirilen logic uygulamalar için yapılmış ucuz ve çok fonksiyonlu bir chiptir. PIC ürünleri için mevcut olan C derleyicileri içinde, PIC ürünlerinin neredeyse tümünü destekleyen, büyük bir oranla ANSI C uyumlu, esnek ve çok kolay bir şekilde mikrodenetleyici programlanmasına izin veren, birçok iletişim protokolü ve çevresel ürünler için hazır kütüphane dosyaları (kontrol fonksiyonları) içeren CCS (Custom Computer Services Inc.) firması ürünü CCS C PIC C Compiler programı oldukça popülerdir.
PIC’in kelime anlami -PERIPHERAL INTERFACE CONTROLLER- Giris Cikis islemcisidir. Ilk olarak 1994 yilinda 16 bitlik ve 32 bitlik büyük islemcilerin giris ve çikislarindaki yükü azaltmak ve denetlemek amaciyla çok hizli ve ucuz bir çözüme ihtiyaç duyuldugu için gelistirilmistir. Çok genis bir ürün ailesinin ilk üyesi olan PIC16C54 bu ihtiyacin ilk meyvesidir. PIC islemcileri RISC -benzeri islemciler olarak anilir. PIC16C54 12 Bit komut hafiza genisligi olan 8 bitlik CMOS bir islemcidir. 18 bacakli dip kilifta 13 I/O bacagina sahiptir ve 20 Mhz osilator hizina kadar kullanilabilir. 33 adet komut içermektedir. 512 byte program epromu ve 25 byte RAM`i bulunmaktadir. Bu hafiza kapasitesi birçok insani güldürmüstür sanirim ama bir risc islemci olmasi birçok isin bu kapasitede uygulanmasina olanak vermektedir. Örnegin ANTRAK R94 rölesinde kullanilan role kontrol devresi bir adet PIC16C54 içermektedir. Bu devre sayesinde R94 Time Out Timer, DTMF kodlu Kontrol ve kapatma, Konusma sonu zamanlamasi gibi islemler program belleginde 324 byte yer kaplamakta 14 byte RAM kullanilmaktadir. PIC serisi tüm islemciler herhangi bir ek bellek veya giris/çikis elemani gerektirmeden sadece 2 adet kondansatör, 1 adet direnç ve bir kristal ile çalistirilabilmektedir. Tek bacaktan 40 mA akim çekilebilmekte ve entegre toplami olarak 150 mA akim akitma kapasitesine sahiptir. Entegrenin 4 Mhz osilator frekansinda çektigi akim çalisirken 2 mA stand-by durumunda ise 20uA kadardir. PIC 16C54’ün fiyatinin 2.0 US$ civarinda oldugu düsünülürse bu islemcinin avantaji kolayca anlasilir. PIC 16C54 Âun mensup oldugu islemci ailesi 12Bit core 16C5X olarak anilir. Bu gruba temel grup adi verilir. Bu ailenin üyesi diger islemciler PIC16C57, PIC16C58 ve dünyanin en küçük islemcisi olarak anilan 8 bacakli PIC12C508 ve PIC 12C509’dur. Interrupt kapasitesi ilk islemci ailesi olan 12Bit Core 16C5X ailesinde bulunmamaktadir. Daha sonra üretilen ve Orta sinif olarak taninan 14Bit Core- 16CXX ailesi birçok açidan daha yetenekli bir grup islemcidir. Bu ailenin temel özelligi interrupt kapasitesi ve 14 bitlik komut isleme hafizasidir. Bu özellikler Pic’i gerçek bir islemci olmaya ve karmasik islemlerde kullanilmaya yatkin hale getirmistir. PIC16CXX ailesi en genis ürün yelpazesine sahip ailedir. 16CXX ailesinin en önemli özellikleri seri olarak devre üstünde dahi programlanmasi -ki bu özellik PIC16C5x de epey karmasikti , paralel programlanabiliyordu- interrupt kabul edebilmesi, 33 I/O,AD Converter, USART, I2C, SPI gibi endüstri standardi giris çikislari kabul edecek islemcilere ürün yelpazesinde yer vermesi. PIC 16CXX ailesinin amatör elektronikçiler arasinda en çok taninan ve dünyada üzerinde ençok proje üretilmis, internetin gözdesi olan bireyi PIC16C84 veya yeni adiyla PIC16F84 dur.
Bir pic ile, fli-flop denilen polis sirenine benzer, zamanlamasını ayarlayabileceğiniz yanıp sönen lambalar yapabilirsiniz, bir tabelada kayan yazı hazırlayabilirsiniz, reklam tabelaları hazırlayabilirisiniz. Veya, bir LCD ekran üzerine istediklerinizi yazdırabilirsiniz. Biraz daha detaya inip, bir dijital saat, termometre, nem ölçer vs gibi birçok devre hazırlanabilir.
Bunun için ihtiyacınız olan şeyler öncelikle bir pic, bu pici programlamak için bir paket program, ve bu programı pice yüklemek için gerekli olan bir soket. Bu soket pic için özel hazırlanmıştır, internetten araştırdığınızda bunu temin edebileceğiniz yerler bulmanız mümkündür.