Arduino ile Park Sensörü Uygulaması
Bu yazımızda Arduino ile ufak bir park sensörü uygulaması yapacağız. Etraftaki nesneleri algılayarak uyarı verebilceğiniz bir uygulamadır. Uygulama da Arduino kütüphanelerini kullanarak sensör yardımı ile nesneleri algılatıp uyarı verdireceğiz .
Sizler uygulamayı geliştirerek robotlarda vb uygulamalarınızda kullanabilirsiniz.Şimdi uygulamamıza geçelim
GEREKLİ MALZEMELER
- ARDUINO
- 4 ADET LED
- 5 ADET 220 OHM DİRENÇ
- 1 ADET BUZZER
- BREAD BOARD
- YETERİ KADAR JUMPER KABLO
Devre Çizimimiz :
Kodlarımız :
//M Enes KALE park sensör yapımı. const int trigger_pin = 12; //12. pini trigger pin olarak tanımladık. const int echo_pin = 13; //13. pini echo pin olarak tanımladık. const int aled = 2; //2. pini aled olarak tanımladık. const int bled = 3; //3. pini bled olarak tanımladık. const int cled = 4; //4. pini cled olarak tanımladık. const int dled = 5; //5. pini dled olarak tanımladık. const int buzzer = 6; //6. pini buzzer olarak tanımladık. int sure ; //sure adlı bir değişken tanımladık. int mesafe ; //mesafe adlı bir değişken tanımladık. void setup() { pinMode(aled , OUTPUT); //aled'i çıkış olarak tanımladık. pinMode(bled , OUTPUT); //bled'i çıkış olarak tanımladık. pinMode(cled , OUTPUT); //cled'i çıkış olarak tanımladık. pinMode(dled , OUTPUT); //dled'i çıkış olarak tanımladık. pinMode(buzzer , OUTPUT); //buzzer'i çıkış olarak tanımladık. pinMode(trigger_pin , OUTPUT); //trigger pin'i çıkış olarak tanımladık. pinMode(echo_pin , INPUT); //echo pin'i giriş olarak tanımladık. } void loop() { digitalWrite(trigger_pin , HIGH); //trigger pin'e enerji verdik. delayMicroseconds(1000); //mesafeyi ölçmesini sağladık. digitalWrite(trigger_pin , LOW); //trigger pinin enerjisini kestik. sure = pulseIn(echo_pin , HIGH); //sure değişkenin echo pin'in değiştirmesini sağladık. mesafe = (sure / 2) / 29.1; if (mesafe <= 10) //mesafemiz 10 cm den kısa ise bunları yapar. { digitalWrite(aled , HIGH); //aled'e enerji verdik. digitalWrite(bled , HIGH); //bled'e enerji verdik. digitalWrite(cled , HIGH); //cled'e enerji verdik. digitalWrite(dled , HIGH); //dled'e enerji verdik. digitalWrite(buzzer , HIGH); //buzzer'e enerji verdik. delay(250); //0,25 saniyede bir tekrarlanmasını sağladık. digitalWrite(buzzer , LOW); //buzzer'in enerjisini kestik. } else if (mesafe <= 25) //mesafemiz 25 cm den kısa ise bunları yapar. { digitalWrite(aled , LOW); //aled'in enerjisini kestik. digitalWrite(bled , HIGH); //bled'e enerji verdik. digitalWrite(cled , HIGH); //cled'e enerji verdik. digitalWrite(dled , HIGH); //dled'e enerji verdik. digitalWrite(buzzer , HIGH); //buzzer'e enerji verdik. delay(500); //0,50 saniyede bir tekrarlanmasını sağladık digitalWrite(buzzer , LOW); //buzzer'in enerjisini kestik. } else if ( mesafe <= 50) //mesafemiz 50 cm den kısa ise bunları yapar. { digitalWrite(aled , LOW); //aled'in enerjisini kestik. digitalWrite(bled , LOW); //bled'in enerjisini kestik. digitalWrite(cled , HIGH); //cled'e enerji verdik. digitalWrite(dled , HIGH); //dled'e enerji verdik. digitalWrite(buzzer , HIGH); //buzzer'e enerji verdik. delay(750); //0,75 saniyede bir tekrarlanmasını sağladık digitalWrite(buzzer , LOW); //buzzer'in enerjisini kestik. } else //alan boş ise bunu yapar { digitalWrite(aled , LOW); //aled'in enerjisini kestik. digitalWrite(bled , LOW); //bled'in enerjisini kestik. digitalWrite(cled , LOW); //cled'in enerjisini kestik. digitalWrite(dled , HIGH); //dled'e enerji verdik. } }
Yukarıdaki kodlar sayesinde sizde arduino ile araba park sensörü yapabilirsiniz. Kodları bir robot projenizde kullanarak robotunuzun nesnelerden kaçmasınıda sağlayabilirsiniz. Kodları geliştirmek size kalmış . Başka projelerde kullanmak için veya gelişmiş daha farklı projeleriniz var ise bizlerle yorum atarak paylaşabilirsiniz.